Tästä kaikki alkoi

Olen aina ollut kiinnostunut historiasta ja keskiajasta ja vaikka keskimääräinen fantasiaroolipelimaailma nyt millään tapaa historiallinen yleensä olekaan, harrastus piti kiinni ainakin keskiajan ajatuksessa, sekä tietysti haarniskoissa. En muista aivan tarkkaan, mistä ajatus ketjupanssarin tekemisestiä syntyi, mutta se on ollut varmaankin vuotta 2005. Nimittäin keväällä 2006 olen ensimmäisen projektini aloittanut.

Tietoa aiheesta oli onneksi saatavilla internetistä ja muutaman sivuston avulla pääsin alkuun. Mainio ohje on miehellä joka tottelee nimeä Ilendil; hänen sivustonsa löytyy tänäkin päivänä osoitteesta http://ilendil.1g.fi/larp/chainmail/. Toinen mainio siuvsto neuvoi hauberkin rakennetta ja vinosamaun käyttöä olkapäissä lenkkirivien suunnan vaihtamiseksi, mutta kyseistä sivustoa en ole enää onnistunut löytämään. Nykysiin tulee jonkin verran selailtua Maille Artisan’s International Leaguen kattavaa sivustoa (http://www.mailleartisans.org/).

Toivon että tästäkin sivustosta on aikanaan jollekin vastaavaa hyötyä ja koitan sitä silmällä pitäen projektejani dokumentoida.Onneksi otin jo ihan ensimmäisestä projektistani valokuvia, joista muutaman esittelen piakkoin eli teemalla ”tästä kaikki alkoi”. Voisin kuitenkin näin kirjallisesti esitellä ja perustella ratkaisuja joita tein aiheeseen tutustuessani ja urakkaa aloitellessani.

Ensimmäinen iso päätös oli materiaali. Mielessä kävi ihan kokeiluluontoisesti punoa ketjua vaikkapa pienistä avainlenkeistä, mutta se kaatui heti alkuunsa lenkkien hintaan. Päätös ihan oikeasta panssaripaidasta kypsyi nopeasti kun pääsin asiaan ja päädyin hankkimaan 2 millin hehkutettua rautalankaa, eli ns. kauppalankaa tai paalilankaa. Lankaa oli yllättävän vaikea löytää, mutta kyllä sitä sitten sai kun tiesi mitä haki.

Kun kerran kunnon panssaria olin tekemässä, oli kyseinen materiaali minulle ainoa oikea. Eri sortin sinkityt saati alumiiniset langat eivät toki ruostu ja jälkimmäinen materiaali on kevyttäkin, mutta keveys ei ole haarniskan itsetarkoitus ja ruosteen riski kuuluu ikään kuin asiaan. Kaiken lisäksi mattaharmaa sinkitty rautalanka pysyy tympeän värisenä ja kiillottomana, sen sijaan kunnon rautalanka hioutuu käytössä ja saa komean kiillon. Säännöllinen käyttö pitää myös ruosteen poissa eikä minun ole tarvinnut ketjuhaarniskoitani öljytä.

Suurempi ongelma tai lähinnä ikävä haittatekijä on hehkuttamisesta jäänyt tumma pöly langan pinnalla. Osa siitä lähtee tehdessä, mikä tietää vain tiuhaa käsien pesua ja enimmät voi poistaa vaikkapa pyörittämällä varusteita hienoa hiekkaa sisältävässä tynnyrissä. Väriä varusteet kuitenkin yhä päästävät ja siksi niiden alla on hyvä olla tarkoitukseen varattuja varusteita tai vaatteita. Ruostetta olen paitaani saanut ainoastaan kerran, kun Grünwaldin kenttien helteessä taistelin ja hikeä juoksi paidasta läpi litroittain. Mutta siitä reissusta  varmasti myöhemmin omassa artikkelissaan.

Malli selkeni nettiä selailemalla ja päädyin vinosaumoihin hihojen kiinnityksessä, jottei paita venyisi liian harvoiksi hihoissa. Alunperin nimittäin tein täysimittaisen hauberkin eli paidassa oli pitkät hihat tumppuineen kaikkineen, mutta sittemmin olen käyttänyt paitaa lyhythihaisena ja myöhemmin vaihdoin hihojen rakennetta nykyiselleen. Alla on muutama kuva hauberkin alkuvaiheista, esittelen vinosauman rakennetta myöhemmin tarkemmin.

Tein ensin palaset, jotta pysyin selvillä lenkkimäärästä ja mallista.

Yhdistin palat paidanaluksi vinosaumoilla, jotka erottuvat hyvin.

Paita saa hahmoa ja ensimmäistä kertaa päällä. Loppu olikin oikeastaan vain vartalon ja hihojen jatkamista.

Mainokset
Kategoria(t): Hauberk, Ketjua Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s