Projekti seisoo, mutta katse tulevaisuuteen

On lähemmäs kuukausi siitä kun viimeksi projekteistani kirjoitin, pahoitteluni mikäli joku on säännöllisiä päivityksiä tiiviimmän alun jälkeen odottanut. Arkielämä on pitänyt hiukan kiireisenä, mutta myönnettävä on että myös pieniä vastoinkäymisiä on sukkien osalta. Laskemani väljyys ei ihan riittänytkään ja jouduin laajentamaan sukkaa yhtäjaksoisesti pohkeen alapuolelta saakka. Eli joka kolmannelle riville tulee yksi lenkki lisää, mikä leventää sukkaa säären kolmestakymmenestä lenkistä reiden viiteenkymmeneen lenkkiin.

Leventäminen meni siis alunperin kahdessa osassa, mutta nyt sukka levenee yhtäjaksoisesti. Hankalampi vastoinkäyminen on riittämätön taipuminen polven kohdalta. Syynä saattaa olla sauman sijoittuminen koko ajan samaan paikkaan, tai sitten ketjupanssari ei vain taivu. Muistikuvani pitkien hihojen taipumisesta kyynärtaipeiden kohdalta on kuitenkin parempi, joten täytyy tutkia tuota polvitaipeen ongelmaa.

Yksi ratkaisu olisi sivusauman lisäksi nyöritettävän sauman tekeminen polvitaipeeseen, jolloin ketjupanssari olisi teknisesti ottaen halki, mutta dokumentaatiota minulla ei tuosta ratkaisusta ole, enkä sen toimivuuttakaan ole vielä kokeillut. Lisäksi ratkaisu veisi koko sukkaa lähemmäs varhaisempia irtoläystäkkeitä, jotka nyöritettiin takaa (malli näkyy Arn-elokuvissa) ja tarkoitus olisi tehdä umpinaiset sukat. Toinen vaihtoehto on laajennussauman jakaminen leveämmällä, mutta se vaikuttaisi etukäteen ajatellen melko hankalalta ratkaisulta.

Mikäli taipumisongelma (säären on minusta taivuttava alle 90 asteen kulmaan) ei muutoin ratkea, on tuotakin kokeiltava. Koko projekti ei sentään ole lähes kuukautta ollut jäissä vaan viime kerran 2300 lenkistä ollaan edistytty yli 3500 lenkkiin. Jäljellä olsii siis vielä 1000-1500 lenkkiä, jonka jälkeen aion purkaa polven yläpuolisen osan toiseksi polvimittaiseksi sukaksi. Haluan kuitenkin ensin ratkaista sukan toimivuusongelman. Muuna päivityksenä elävöitysasioiden suhteen voisin mainita Visbyn reissun toteutumisen elokuussa. Siitä kenties myöhemmin lisää.

Mainokset
Kategoria(t): Chausses, Ketjua Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Projekti seisoo, mutta katse tulevaisuuteen

  1. rautakyy sanoo:

    Mullahan on tommoiset Ahahaharn-läystäkkeet jalkojen etupuolia varten, joita oon myös käyttänyt sukan korvikkeena jalan takapuolella jalkojen peltisuojusten kera. Oletusarvo lienee, että jalan etupuolelle kiinnitettyjen peltiosien alla on umpinainen ketjusukka, mutta lopputulos näyttää periaatteessa samalta. Olen kuitenkin myös suuunnitellut kurovani läystkkeet umpinaisiksi sukiksi.

    Tuo polven taipuminen on ongelma läystkkeidenkin kanssa. Pelkästään polven takapuolellakin ne kampeavat vastaan. Ketju, josta oon omani aikoinani väsännyt on 1,6 mm kauppalankaa ja lenkit ovat sisämitaltaan n. 8- 9 mm. Epäilen, että umpisukassa polven etupuolella pitäisi olla jonkinmoinen polvipussi, mutta koska tämmöinen raskastekoinen niittaamaton ketju kampeaa vastaan polven takanakin, voi vika olla vain siinä. Siis, niittaamattomassa ketjussa. Mikäli silmukat olisivat niitattuja (ja ehkä jopa litteitä) n. 7-6 mm halkaisijaltaan, niiden jousto-ominaisuudet olisivat mahdollisesti aivan toiset. Takuu varmasti ne olisivat kevyemmät.

    • ketjureaktio sanoo:

      Äläs nyt Arnille naura, ihan hyvä se on. Sinulla ei ”läystäkkeissäsi” ilmeisesti ole saumaa keskellä, vaan levennys tapahtuu reunoilla? Eli saumasta taipumisongelma ei todennäköisesti johdu, joskin se tuskin tilannetta helpottaakaan. Sukkanauha voi olla ratkaisu tähänkin, mikäli sukka on sen yläpuolelta riittävän väljä muodostamaan pussin. Kuvalähteissä sellaisia ei näy ja tiukempi sukka vaikuttaisi muutoinkin käytännössä paremmalta ratkaisulta, tuota taipumiongelmaa lukuunottamatta. Poikkinainen halkio veisi koko ketjupanssarin pointin, joten ratkaisu lienee tuossa pienemmässä ja litteämmässä lenkissä, joka on todellakin kevyempikin. Voisin julkaista aiheesta tekemäni laskelmat. Kiitos Kyy kommentista; se säästi minulta työtä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s