Platta, osa 1

Tämä on kenties väärä paikka todeta että en halua pitää ketjupaitaa, koska se on niin painava, siksipä pitää olla joku muu peruste miettiä muita haarniskavaihtoehtoja… Vakavasti puhuen en ole ketjupaidasta suojavarusteena luopumassa, mutta aikakaudelle 1300-luvun puolivälistä 1400-luvun alkuun on ollut tarvetta saada muuta(kin) suojausta. Tämä taasen johtuu alkujaan viime vuotisesta Grünwaldin taistelusta, jossa elävöitin kymmenen muun suomalaisen kanssa ritareita, mutta myös kotimaisen (mainitun aikakauden huovin) varustus kehittyi.

Täytyy myöntää että alunperin en ollut mahdottoman ihastunut plattana tunnettuun haarniskatyyppiin, joka tunnetaan kenties yleisimmin nimellä coat-of-plates tai Visby-panssari. Mutta sellaisia nähtyäni ja sovitettuani ja sen ”jatkokehitelmään”, brigandiiniin, tutustuessani mieli alkoi muuttua. Grünwaldiin en vielä plattaa saanut päälleni, edes lainaamalla, joten sääntöjen noudattamiseksi oli puettava toppatakki sekä ketjupaidan alle että päälle. Siitä joskus toiste, mutta kokemukset vahvistivat päätöstäni ja nyt on oma projekti vihdoin siinä pisteessä, että minulla on muotoon leikatut ja tervapoltetut levyt.

Päädyin käytännöllisistä ja esteettisistä syistä kangaspäällysteeseen, johon on runsaasti kuvalähteitä. Päädyin kolminkertaiseen pellavaan ja kerrokseen paksua villaa, vaikka peltien paino ei juuri kolmea kiloa enempää ole. Tein päällysteen alustavaan muotoonsa jo talvella, mikä osoittautui turhaksi ennakoinniksi, sillä levyjen hankinta paitsi viivästyi, levyt myös muuttuivat viime tipassa mitoitukseltaan pienemmiksi. Kiitos kuitenkin herra T:lle kaikkien kiireidensä keskellä tekemistä hienoista levyistä ja aivan upeista niiteistä! Kuten sanottu, nyt minulla on levyt kuitenkin hallussani ja niiden niittaus alkaa lähiaikoina.

Kirjoitan työvaiheista ja kokemuksista myöhemmin lisää ja toivoakseni ehdin raportoida myös projektin edistymisestä ja päätökseen viemisestä ennen Visbyn taisteluun lähtöä. Tässä pari kuvaa peltien kaavoista ja valmiista pelleistä päällyskankaalle aseteltuna.

Levyjen rakennepiirros.

Levyt päällyskankaalla.

Mainokset
Kategoria(t): Kaavoja, Platta Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s