Platta, osa 2

Kuten kaikki uskolliset lukijani ovat jo kenties päätelleet, sain plattani käyttökuntoon valloittaessamme kesällä 2011 Gotlantia. Kankaan reuna valmistui tosin vasta seuraavaksi syksyksi ja edelleen, puolitoista vuotta myöhemmin, soljissa olisi hiomista ja yksi kylkilevy sekä selkäpuolen kangasta puuttuu. Palaan kuitenkin siihen, mihin rakennusprojektiani kuvatessa viimeksi pääsin, eli varsinaisen kokoamisen alkuun.

Viime hetkellä pienentyneet mitat lisäsivät entisestään paineita ennen ensimmäisen levyn kiinnitystä. Tunne oli vastaava kuin vaatteita tehdessä ennen ensimmäistä kankaan leikkausta. Sijoitteluvirheiden välttämiseksi varminta olisi ollut aloittaa rintalevyistä, mutta käytännön niittausjärjestys oli levyjen limittymisen vuoksi päinvastainen, eli aloitin alimmaisesta vatsan poikkilevystä. Limityksen ansiosta siis rintaan tullut isku liukuu sivuille, vatsaosuma sivuille tai alhaalta ylös päin ”haukkaamatta” levyjen väliin ja etukulmista tulleet kylkiosumat kylkiä myöten taakse päin.

En ollut koskaan ennen niitannut mitään, mutta homma sujui alusta saakka varsin jouhevasti, kiitos hyvien niittien ja hienon niittausalasimen! Kiitos vielä kerran plattan levyjen leikkajalle herra T:lle, joka toimitti myös niitit ja teki niittausalasimen sekä paksun avartimen! Hankkimani niitit olivat halkaisijaltaan 4 mm kannan ollessa kupera ja kannan halkaisijan vaihdellessa 9-11 millin välillä. Valitsin siisteimmät käyttöön ja suurikokoisimmat tulivat rintapuolelle ja pienemmät kylkiin. Niitit vaativat sahauksen käsin sekä pientä kiillotusta teräsvillalla.

Niittaaminen tapahtui siten, että asetin levyn kankaan päälle, merkkasin paikan reiän läpi, tein kankaaseen reiän tarkoitus varten tehdyllä piikillä ja sovitin niitin kankaan (niitin kanta jää uloimman kankaan puolelle) ja peltilevyn läpi. Sopivaksi niitin ”pituudeksi”, eli reiän läpi näkyväksi osaksi, neuvottiin puolta niitin halkaisijasta ja tämä pari milliä riitti hyvin. Pallopäävasaralla niittausalasinta vasten naputellen niittauksista tuli pääosin kohtuullisen siistejä, eikä niistä mikään ole vielä irronnut. Olin porannut levyihin reiät aiemmin esittelemäni suunnitelman mukaisesti, mutta käytännössä niittejä ei tarvittu kylkilevyihin kuin yksi ylös ja yksi keskelle.

Sain levyt niitattua parahiksi ennen Visbyn reissua, mutta kankaan reunaa ompelin vielä lautalla ja remmit kiinnitin vasta paikanpäällä. Helman torniporrastuksen vuorittaminen jäi sekin myöhemmäksi; Visbyssä vain villakankaan helma oli leikattu oikeaan mutooonsa. Visbyssä haarniskaa käyttökuntoon viimeistellessä aihdoin hartiaremmien kiinnityspaikkaa kertaalleen vielä ylemmäksi, jotta ne olisivat mahdollisimman lähellä rintapuolen levyjä eivätkä vetäisi kangasta ryppyyn. Sopivat soljet minulla oli jo hankittuna, mutta levein solki putosi maahan ja löydyttyään katosi uudelleen, joten jouduin ostamaan toisen soljen, joka edelleen viilaamatta. Pienemmät soljet toimivat hyvin, kunhan tikkasin ne tiukemmalle.

Alle on koottu kaikki plattaa varten tekemäni suunnitelmapiirrokset, joiden perusteella herra T levyt leikkasi ja joista pitäisi ilmetä mittasuhteet vastaavan haarniskan tekemiseen. Tarkat mitat riippuvat tietenkin käyttäjästä, mutta oikeaa suuntaa toivottavasti suunnitelmistani saa. Mikäli en ole aiemmin maininnut, suunnitelmani perustuu Visbyn ns. ykköslöytöön, joka lienee parhaiten säilynyt, tarkimmin dokumentoitu ja yleisimmin replikoitu. Suunnitelmia saa vapaasti käyttää ja lisätietoa voi kysyä jättämällä kommenttia.

Levyjen rakennepiirros, kertauksena ensimmäisestä platta-artikkelista.

Levyjen rakennepiirros, kertauksena ensimmäisestä platta-artikkelista.

Levyjen mitat.

Levyjen mitat ja alustavat laskelmat niittitarpeesta.

Yksityiskohtia levyjen leikkauksesta ja niitinreikien sijoitus.

Yksityiskohtia levyjen leikkauksesta ja niitinreikien sijoitus.

Platta on ollut minulla käytössä sopivaan aikakauteen sijoittuvissa tapahtumissa muutaman kerran vuodessa ja se toimii hienosti. Päälle pukeminen onnistuu itsekin, mutta venähdysten välttämiseksi selkäremmien kiinnitysapua on hyvä olla. Irti remmit lähtevät selän taakse kurottamalla ja nykäisemällä. Ehkä ainoa asia mitä muuttaisin, olisi rintapeltien leikkaus senttiä tai paria pidemmäksi, sillä nyt solisluiden päät jäävät ikävästi vain kankaan suojaamiksi. Mutta toisaalta syvään kumartuessa levyt vähän nousevat, joten ehkä hyvä noin. Miekkaotteita tai muuta liikkumista, istumisesta puhumattakaan, haanirska ei lainkaan haittaa.

Kaikenkaikkiaan olen hyvin tyytyväinen lopputulokseen, kunhan saan selkäpuolenkin valmiiksi. Varsin ohuilla peltilevyillä (rinta- ja vatsalevyt 1,5 mm, kyljet 1 mm) ja sopivalla muotoilulla saadaan aikaseksi keskivartalon kattava lujarakenteinen liivi, joka suojaa etupuolen alavatsasta solisluihin sekä kyljet ja selkääkin selkärankaa ja lapaluita lukuunottamatta. Kiitos limittäisen rakenteen ja kevyehkön painon (plattan kokonaispaino noin 4,4 kg, josta peltiä noin 3 kg) ansiosta liikkuvuus on erinomainen. Liiviin saa myös kiinni erilaisia olkasuojuksia (niitä varten olkapäiden kohdalla on muutama pointin mentävä reikä), eikä ulkopinta villan kestävyyden ja niittirivien näyttävyyden puolesta kaipaa haarniskalle päällystakkia, tabardia tai vastaavaa. Sellaista voi toki tyylisyistä pitää.

Pelkästään plattaa pidettäessä se on helppo ”kiertää”, mutta toki tärkeinpien elimien suojaaminen kunnolla on koko haarniskoitumisen ykkösprioriteetti. Plattan kanssa pidän käytännössä aina vähintään toppatakkia, mutta usein myös ketjuhihoja (jotka roikkuvat lyhyessä ”topissa”). Plattan alla voi pitää helposti myös lyhyt- tai pitkähihaista ketjupaitaa tai ketjuhihojen lisäksi ketjuhametta. Yhteispaino toki kasvaa helposti, mutta ratkaisu on periodi 1300-luvulla ja pienemmällä lenkkikoolla painoa voi hallita. Joskus hassusti ”kainalokilviksi” käännetyt rondellilevyt olivat niin ikään käytössä 1300-luvulla. Pelkkään ketjupanssariin verrattuna plattan antama lisäsuoja on merkittävä ja yksinäänkin se suojaa kriittisimmät paikat.

Platta tämänhetkisessä tilassaan Turun linnalla heinäkuussa 2012.

Platta tämänhetkisessä tilassaan Turun linnalla heinäkuussa 2012.

Mainokset
Kategoria(t): Kaavoja, Platta, Työkalut ja menetelmät, Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s